diumenge, 8 de febrer del 2009

Ciceró & l’ As de Bastos.


Al número 125 de L’ Esquerra Nacional hi havia un encapçalament que anunciava l’ aparent entonació d’ un mea culpa necessari, que parafrasejant Ciceró deia:

Humà és equivocar-se, de bojos persistir en l’ error.

Com podeu entendre vaig, immediatament, pensar, al llegir-ho, que algú de la direcció havia, com Sant Pau, caigut del cavall i vist l’ evidència...però llegint l’ article de Puigcercós a la mateixa portada, de seguida, vaig constatar que no és pas ell ni qui s’ equivoca ni qui persisteix en l’ error...tot i tenir el privilegi de presidir l’ únic partit amb més exvotants que votants...els bojos som o són uns altres, ell no pas.

Ciceró ha passat a la Història com un gran orador, no obstant això, també va fer una Santa Aliança predicant la “concòrdia dels ordres”, que va ser culminada el set de Novembre de l’ any 63 aC amb la cèlebre frase:

“Quo usque tandem abutere, Catilina, patientia nostra? “

“fins quan, Catalina, abusaràs de la nostra paciència?”.

Va ser la seva obra mestra, en la que va prodigar en idèntica mesura els tresors de la seva eloqüència rotunda i amb cantarella, de la seva vanitat i marfollaria.
En Ciceró també es postulava com un salvador de la Pàtria, afirmant davant el Senat i equiparant- se, ell mateix, amb Rèmol, al dir que si la salvació de Roma, presumptament perpetrada per ell, no era més gloriosa que la pròpia fundació de la Nació romana.

També els personatges tenen en comú l’ omnipresència de l’ equidistància en el seu discurs, tot i que en el cas de Ciceró tots eren patriotes i cap enemic del país, en justificava la “Santa Aliança” dient que calia trobar un equilibri entre l’ aristocràcia propietària i el progressisme de qui boga per un anivellament generalitzat.

Ciceró va morir decapitat i amb les mans amputades acusat d’ apropiació indeguda i de traïdor a la Pàtria. Trist final per voler emular- lo.

Salut i independència,
Cesc.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Força, Cesc. Força.

Que més voldria en Puigcercós que semblar-se una mica, en vida, en vida política, al Ciceró.

Però tampoc ho podrà aconseguir.
Cordialment,
Andreu

Salvatore ha dit...

Cesc,
ben difícl és compara un erudit com Ciceró amb un indocumentat com el Puigcercós.
Tot i així ho has aconseguit.

Felicitats

Per cert, aniràs a Brusel.les?

Anònim ha dit...

DESGRACIAT EL POBLE QUE NEÇESITA,MESSIES I SALVADORS.
JO AMB UN "LIDER" AMB CARA I ULLS,I AMB MES CERVELL QUE ESTOMAC JA HAN TINDRIA PROU...SI A AMES A MES SE ASEMBLES A CICERONE.......
JUGANT AMB BCN......

Cesc. ha dit...

Andreu,
En Ciceró no és pas sang de la meva devoció. Només cal llegir Plutarc (llibre sis del Vides Paral.leles) per veure el tros de cínic que era. A la Bernat Metge hi ha també els discursos que ens han arribat d' ell. Millor traducció, de Carles Riba em sembla, que l' enllaç que us he posat al post, que és el que vaig trobar googlejant.
Els textos de la BM no els trobo a la xarxa.
En Ciceró em recorda una mica al roca pudent, en els discursos parlamentaris, i en l' habilitat jurídica exercint d' advocat, però fora de l' oratòria, cenyint-nos a l' estricta política i tarannà existencial en Puigcercós sembla que s' hi emmiralli.

Salvatore,
no és pas dificil, si deixes de banda les formes i vas al fons de la qüestió, que és on s' assemblen.

Respecte Brussel.les, vull anar-hi, però haig de veure com m' ho combino perquè haig de ser també al MIDEAST aquell cap de setmana. Estic mirant com fer-ho tot.

Anònim,
Et vaig veient pels BAT sempre signant com a "Jugant amb Bcn..." nick que no entenc pas gota.
Perquè no ens l' expliques?
Salut i independència,
Cesc.

Anònim ha dit...

No voldria tant mal final per a en Puigcercòs.
Em conformaria amb una digna prejubilació i una columna al Periódico.

Per cert, quin mal d'ulls que fa veure a la columna del costat, en el blogroll, o com es digui, la imatge del post de l'Elies. Surt la imatge tallada i posa: 0mil a Brusel·les, zeromil!

Quin mal presagi.

Anònim ha dit...

FAMILIA DE LA CATALUNYA NOVA.
MILITANCÇIA AMB PENES DE MORT.
DISCRECIO MAMADA A CASA,SOTA LA POR.
EXILI....RETORN..... I RES MES.
JUGANT AMB BCN.