dilluns, 26 de gener del 2009

Macintosh & Tremosa.


Ahir feia vint-i-cinc anys de la sortida al mercat del MAC d’ Apple i CDC va confirmar per UNANIMITAT el candidat proposat per en Mas, en Ramon Tremosa. Tot i que no ho pugui semblar hi ha paral·lelismes força evidents entre els dos fets.

Apple Computer va ser fundada el 1976 en un garatge de Los Altos, Califòrnia. En Jobs i en Wozniak van fer una placa base, l’ Apple I, en van vendre 200 unitats i van acceptar en Markkula com a soci, provinent d’ Intel, un home amb experiència als negocis de 33 anys. Tot un veterà. El 1978 van llençar l’ Apple II que els va suposar unes vendes de $1.000M, a finals de 1980 ja havien venut 100.000 unitats. Van sortir a borsa.

El 1981 la competència els va créixer, IBM va decidir entrar en el mercat amb un PC que incorporava un sistema operatiu (OS) de Microsoft, el DOS, i un microprocessador (CPU) d’ Intel. El d’ IBM era un sistema obert que altres fabricants podien clonar...això va significar per Apple seguir pujant en facturació però anar perdent, paulatinament, quota de mercat.

Malgrat tot, Apple el 1990 girava $5.600M amb una quota del 8% i era l’ empresa d’ ordinadors amb més beneficis del món. Es caracteritzaven per controlar tots els aspectes del seu ordinador, hardware, software i perifèrics. Un concepte “Plug&play”. Els alts marges els permetien destinar un 9% de les vendes a R+D+i.

El 1998 van treure l’ iMAC, en van externalitzar el muntatge a Taiwan i van començar a vendre directament des de la xarxa.

El 2005 van revolucionar el mercat a través de l’ iPOD....

Avui dia per fer un ordinador es necessita poc més que un tornavís i uns 400 o 500 $ per comprar-ne els components ( gairebé tant barat com declarar-se públicament independentista), empreses líders com Dell ja no destinen ni l’ 1% de les vendes a R+D+i, només milloren processos de fabricació i markèting per ser competitius. Els ordinadors es fabriquen a indrets on la mà d’ obra és entre un 3% i un 30% de la que seria als USA. Només les CPU sí que s’ instal·len prop del mercat receptor, just abans de l’ enviament al client, per abaratir-ne el cost, cada setmana extra d’ stock significa una reducció d’ un punt percentual de marge brut. Així està el tema.

Malgrat tot entre Dell, HP, Lenovo-IBM i Apple controlen, juntes, un 50% del mercat.

La indústria amb el sistema clonable desenvolupat per IBM en el seu moment, ha fet que aquest món només sigui un gran negoci pel principal fabricant de microprocessadors (CPU) Intel, tot i que ha d’ abaixar el preu dels seus productes entre un 30 i un 60% cada any, per mantenir allunyats de la seva quota del 80% empreses com AMD, Transmeta o Via. I com no podria ser d’ altra manera pel fabricant del sistema operatiu (OS) en aquest cas Microsoft i el seu windows que amb una quota del 90% mundial i uns guanys d’ entre 45 i 60$ per còpia han fet d’ en Gates un home molt ric.

El 2006 l’ evolució d’ Apple depenia de girs estratègics importants, el primer era incorporar uns xips d’ Intel que absorbien molta menys energia que els clàssics de Motorola. El segon i més important llençar al mercat l’ iPOD i el seu company o botiga musical iTunes.

L’ iPOD s’ ha venut bé, amb marges elevats, uns 50$ més car que la resta de reproductors MP3 i amb una quota de mercat del 70% aproximadament.

L’ iTunes mereix una menció especial, ja que no estava plantejada com a negoci, sinó com a complement de l’ iPOD. Pels neòfits (com jo) aclarir-vos que a l’ iTunes et pots descarregar música a un cost de 0,99$ la cançó dels cinc principals segells discogràfics i d’ altres milers d’ independents. L’ iTunes Apple el va fer compatible amb Windows, contra l’ opinió de molta gent dins l’ empresa, i en tres dies els usuaris es van descarregar un milió de còpies del soft requerit i comprar un milió de cançons. A començaments de 2006 i amb una quota del 83% havia venut més de 1.000M de cançons.
Tal i com he dit, però, l’ iTunes no és negoci. De cada 0,99$ que paga l’ usuari, 65 cèntims van a la discogràfica, 22 és el cost de processar la targeta de crèdit, els restants 10 cobreixen amb prou feines les despeses generals...ara això sí, fa vendre centenars de milers d’ iPods cada mes.
Hi ha un altre tema important per la indústria discogràfica, mortificada per la pirateria que la fa trontollar, l’ Itunes incorpora el DRM (digital rights management) registrant l’ ús de la música descarregada a cinc ordinadors.
Un dels perills que tenia l’ iPOD eren els telèfons 3G que permetien descarregar música sense necessitat de targeta de crèdit (22cèntims), és per això que Apple va treure l’ iPhone.

Apple ha esdevingut una empresa curiosa; fabrica el seu propi hardware (iBooks i iMacs), els seu propi sistema operatiu (Mac Os X), els programes que van amb aquest sistema operatiu, els dispositius perifèrics (iPods) i gestiona el servei on-line que li dona continguts (iTunes). És ben bé com si tinguéssim una Microsoft, una Dell i una Sony integrades. Una petita biosfera miniaturitzada.

CDC també ha fet el seu iTunes, amb el nom de Casa Gran, oberta a la competència, malgrat que molts socis i directius no ho veien gens clar, com Apple va fer, també ha reforçat i força aquesta nova línea política engegada. Que dia a dia demostra grans potencialitats presents i futures.
La candidatura d’ en Tremosa és una decisió valenta, no tant per la persona que és un patriota més que preparat, un home com cal que farà bé la feina que li encomanin, sinó pels seus antecedents i valents posicionaments, una persona amb criteri propi, no pas un sectàri.
Que en Mas sigui capaç d’ entonar un mea culpa sobre l’ estatut pactat amb l’ embusterot proposant un candidat com en Tremosa, diu molt de la maduresa i responsabilitat política del líder convergent.
Que el Partit el recolzi unànimement també diu molt del Partit, i de quin sector hi comença a ser aclaparadorament majoritari.
Només de veure com boten els saltataulells de nicaragua és aval suficient per l’ èxit que també jo li pronostico.

Salut i independència,
Cesc.
Ps, No aconsegueixo penjar aquest video, però us el recomano

10 comentaris:

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt. El 7 de Juny tots a votar Tremosa...per cert, algú sap si es publiquen enquestes d'intenció de vot sobre les eleccions europees? He mirat en hemeroteques i no n'he trobat cap de seriosa.
Salut i Independència!

joliu ha dit...

Collons! On pensa anar a parar aquest home, pensava jo.

Impressionant. Quin post, tu.
Moltíssimes felicitats pel post i pel blog.

Realment ara sembla que a CDC han enfilat un camí recte, a pas de marxa militar i que saben on van. Segurament tenen dins de casa alguns aixafaguitarres que esperen un mal resultat per començar a quexar-se. Espero que s'embarbussin amb la seva pròpia bilis.

Per cert, amb el teu comentari al meu darrer post, se m'ha acudit un joc: activaré tots aquells posts que algú sigui capaç de recordar.

Salvatore ha dit...

Cesc,
crec que l'elecció del Tremosa pot ser un gran revulsiu, i per descomptat, una patada a l'entrecuixa sociata.
Crfec que seria bo que hi hagués un avançament electoral i coincidissin les eleccions europees amb les catalanes.
Podriem esperar llavors la fi del malson

Records

Salvatore

A Khudori Soleh ha dit...

salam. nice info

Andreu ha dit...

Benvolgut Cesc,

Crec que et canviaré el nom.
Per a mí, seràs MessiCesc ó CescMessi!!

Els teus articles són obres d'orfebreria, artisanal, però després de sintetitzar un coneixement profund del naixement , creixement i canvis estratègics de grans corporacions, nascudes, com és el cas d'Apple, del no res, vaja, de la intel.ligència i del talent personal.

I la translation a fets polítics importants per al pais, també està acuradament trobada i explicada.

Com els gols i les jugades d'en Messi.

Jo no he tingut mai un Mac, però els amics que n'han tingut l'estimen amb deliri i n'estan mès que orgullosos.

Jo vaig començar amb un Digital i després ja vaig ser consumidor variat dels IBM, quan en feia. I he acabat amb Acer's.

Cap enamorament.

Bona companyia i bona feina, si, però sense la passió que els Mac's sempre han tramés als seus usuaris.

Tot i això, em meravella sempre veure que als USA, amb mercats dominats per grans corporacions, els grans innovadors de gran talent i visió, alguns, no tots, però alguns se n'han sortit i del no res han construit imperis industrials o de tecnologies de la informació.

Els europeus, en canvi, no se n'han sortit mai.

Agraït, benvolgut CescMessi, per aquestes magistrals lliçons blogaires.

I al benvolgut i recordat Joliu, animar-lo amb aquesta iniciativa que esmentes. També serà ben útil.

Cordialment,
Andreu

Quim Amorós Le-Roux ha dit...

Cesc, un post genial, m’has tingut completament intrigat conforme anava llegint de cap a on volies anar, i la definició que en fas de CDC i l’elecció d’en Tremosa, molt bona.
Com a convergent convençut que soc, amb 22 anys de militància, de Tarragona on les hem vistes de tots els colors, et puc dir que la decisió crec que ha estat del tot encertada, i que CDC ha fet prou gestos per tal de demostrar que quant parlàvem de sobiranisme, era cert, i que quant obríem la casa gran a tothom també. Sempre sortiran veus dient que encara no es suficient, i que perquè no parlem clarament de independència, però CDC, que no es un partit independentista, deu ni do el que està fent per avançar cap el sobiranisme, i en canvi d’altres que s’anomenen independentistes i que estan al govern de Catalunya, no han fet rés.
Total que només volia dir que has escrit un post genial Cesc, però crec que això ja t’ho havia dit!!

Andreu ha dit...

Per molts anys (SuperCesc)


Anys i anys, per molts anys,
a la una per molts anys.

Anys i anys, per molts anys,
a les dues per molts anys.

anys i anys, per molts anys,
a les tres per molts anys.

volem que Súper t'ho passis,
bufis fort i les apaguis!

Anys i anys, per molts anys:

A la una, per molts anys!
A les dues, per molts anys!
A les tres, per molts anys!

A la una, a les dues, a les tres,
súper Cesc, per molts anys!!

Anònim ha dit...

Benvolgut Cesc, ja t'ho he dit que ets un crack?.

Però aquesta vegada no m'has "pillat" com altres vegades. Quant he vist l'encapssalament, ja ho he vist clar i m'en he anat de dret al final. L'he encertat!.

La veritat és que l'Oriol Junqueras, segurament també és un bon candidat, però, com que les eleccions al parlament europeu son a una sola volta, cal concentrar el vot en qui te més possibilitats, és a dir, en Ramón Tremosa, perqué no fer-ho significa beneficiar als partits espanyols, sobre tot al PSOE.

Per altre banda, en Junqueras es presenta per ERC, i pel bé de la ERC patriota que encara resta, com tu benvolgut Cesc, a la ERC satel-litzada al PSOE li convé una bona batacada, un sotrac termonuclear, un terratrèmol d'intensitat 10 de la escala de Richter, a veure si es donen per aludits.

Cordialment.

Cesc. ha dit...

Anònim,
és important que en Tremosa faci un bon resultat perque es visualitzi que l' aposta per la valentia dona rèdits i mobilitza. Al meu parer, però, el més important és que el vot catalanista deixi d' abstenir-se i es canalitzi, pugui expressar-se, en qualsevulla de les seves opcions.

Joliu,
Comparteixo amb tu la satisfacció de veure que la primera força del País deixa de llepar-se les ferides i trena un pla d' acció.
Respecte el teu bloc -que mai hauries d' haber silenciat- és bonic de saber que fent memòria el podrem recosntruir.

Salvatore,
ben vist, els sociates van veure amb en Duran, durant la campanya de fa un any, que negant el pa i la sal a CiU podien domesticar-la, supeditar-la als seus designis...l' actual aposta els esvaeix la possibilitat d' assolir aquesta malèfica esperança.

Wa’alaykum assalam habibi,
It is for long time I do not visit Indonesia, nor East Java, if I am not wrong it was as far as 2003 when I paid last visit to Surabaya. Good place and good people too, I will never forget that dish of cow’s lips cooked with vegetables. Unforgetable! Welcome on-board.

Andreu,
potser la gran diferència entre la vella Europa i la jove USA és que aquí els negocis els ha d' engegar qui té alguna cosa per perdre, i allà qui té alguna cosa per guanyar. Una gran diferència.
Jo vaig encetar-me amb un AS-400, bé, més aviat amb els llistats que em proporcionava, muntanyes de paper pautat blanc-i-blau plens de xifres que calia analitzar amb paciència i calculadora.
La meva sogra treballava amb un MAC i va ser qui em va ensenyar a fer fulles de càlcul amb l' antecessor de l' Excel, cap a l' any 92, vaig quedar al.lucinat de les possibilitats que oferia. A l' any 95, però, em vaig comprar un portàtil Compaq amb el windows 95 d' OS, vaig ser un dels milers de potencials clients que va perdre Apple durant la presidència d' Spindler i els seus viaranys estratègics amb IBM pel Tagligent i dilapidar $500M en el projecte.
Tantmateix estimo Apple i en segueixo la cotització i l' estratègia, penso que cap al juny treuran una novetat que farà saltar la banca al Nasdaq, que com Catalunya necessita de bones noves.
El món informàtic necessita un revolsiu, està esdevenint una simple commodity, i això no és bo. Això del clons mata l' R+D+i. No convé gota a la indústria.
A Microsoft tenen dubtes, no saben si treure el nou sistema operatiu com una novetat, o respondre a les demandes del sector perquè sigui una simple actualització del Vista.
No sóc l' únic que s' ensuma alguna cosa, la cotització d' Apple porta un augment del 5% des de que ha començat l' any. Està a 90$, l' any 85 estava a $3, si et mires l' evolució de les darreres 52 setmanes si que hi ha un daltabaix, però concentrat o motivat per l' enfermetat del Jobs, no justificat per raons de fracàs estratègic o de daltabaix comercial...i en Jobs ha anunciat que torna al Juny...vol ser-hi quan la banca salti...o almenys és el que a mi em sembla.

Quim,
gràcies, cel.lebro que t' hagi agradat.
Suposo que CDC es belluga cap on es belluga el mercat electoral, jo sempre us he vist com un transatlàntic que no pot virar sobtadament, escurant-se, perquè el passatge no ho trobaria comfortable, no sou un iot de regata, això no treu que hagi de tenir una ruta inamobible, al contrari, vol dir que quan es tria un destí ho teniu ben meditat...i de la mateixa manera que s' ha sostingut el rumb autonomista molt temps, massa potser, ara que s' emprèn el decididament sobiranista o dretadecidirista, res fa pensar que només sigui tàctic, sinó que també ara, serà més aviat estratègic i de llarg i exitós recorregut. Ho cel.lebro com a patriota.
Respecte la direcció d' ERC, amb la candidatura de Junqueras també hi ha un moviment implicit, un tímid mea culpa, que veurem si és actiu o simplement reactiu a mesura que s' evidenciï que hem passat totes les línees vermelles que van sortir del Congrés del Juny.
Tremosa i Junqueras són dels nostres.
No n' estic ara mateix segur però em sembla que a Sant Vicenç dels Horts hi ha un pacte natural, psoe+pp, que l' Oriol combat al costat de l' Imma Prat com a regidors. Que la direcció opti per algú amb aquest perfil és bo. Veig a l' Oriol amb molta més capacitat d' entesa amb en Ramon que no pas amb en Zaragossa de Molins.
Veurem com acaba tot plegat.

Andreu,
En vida teva.

Josep,
El que passa és que tu ets un fan, més que no pas jo un crack.
El més important és que els nostres, els de CiU i els d' ERC, no s' abstinguin. Si algú s' absté que siguin els pro-ecspanyols.
Has de veure també tu, que amb l' opció Junqueras la direcció entona un mea culpa. Que sigui fet més per esperit de supervivència que per convenciment (no era la seva primera opció), no és pas nefast. Com a mínim vol dir que alguna cosa reconsideren.
Salut i independència,
Cesc.

Cesc. ha dit...

Per cert, hi ha, almenys, un error al post. On dic:

"registrant l’ ús de la música descarregada a cinc ordinadors".

Hauria de dir :

"RESTRINGINT l’ ús de la música descarregada a cinc ordinadors".

Ara ho rellegia i no entenia res, i aquest és un tema cabdal per la complicitat d' Apple amb la indústria discogràfica, i que explica la renovació de contractes amb l' iTunes, i els contractes milionaris per la comercialització de l' iPhone.

Salut!
Cesc.