dimecres, 14 d’octubre del 2009

Lions & Tripi.


Malgrat estar entretingut preparant un altre post intercalo aquest que escric ara a l’ hemeroteca del Decidit.

Em va cridar força l’ atenció que la setmana passada es parlés d’ una lleona que voltava per la rodalia de la Sènia. Van sortir testimonis presencials que asseguraven haver-la vista. De tot plegat se’ns va acabar dient que havia estat un gos gros abatut al capvespre i malgrat que ens entaforen imatges de famolencs, mutilats, apallissats i moribunds sense cap mena de rubor a l’ hora del àpats...del gos de marres cap imatge, ni viu ni mort.

Aquest fet em va fer-me preguntar, perquè?

Com que aquella part del territori la desconec vaig fer un google maps per veure-ho d’ un satèl·lit estant, descobrint que l’ indret és frontissa de sis divisions administratives, tres províncies i tres comunitats autònomes a part de municipis d’ aquells amb una densitat de població baixíssima en termes municipals immensos. Una localització perfecte perquè ningú se n’ ocupi, ni posi el nas on cal discreció.

Vaig pensar que si jo volgués tenir lleons aquell seria un bon emplaçament i ja vaig començar a elucubrar com m’ ho faria.
Buscaria una finca grossa per la zona - he mirat preus i són raonablement assequibles – en algun dels molts congostos inhòspits i deshabitats que hi ha a les contrades, d’ accés difícil i allunyat de cap ruta transitada. Sense massa interès paisatgístic ni res que convidi a anar-hi a fer un volt o un berenar.

Caçar lleons ha de ser una cosa que deu fer trempar força a la gent que li agrada la caça major, fer-ho a l’ Àfrica és car, complicat i vigilat. Fer-ho a Europa a poca estona de l’ aeroport de Castelló o del de Reus seria fantàstic per aquests individus, que tenen la cacera com un hobbie i feinegen en d’ altres menesters . De ben segur que n’ hi ha de disposats a pagar-ne un bon feix per abatre’ls i tota la festa i gaudi que això els significa. Que sigui il·legal ja és el de menys, això queda assumit en el planteig tarifari.

Pel que he vist en algun reportatge d’ aquests que fan a l’ hora de la migdiada, els lleons i sobretot les lleones, són gregaris i viuen i cacen en comunitat i equip. Si tenen tall crien sense problemes i al preu que van les cabres, en contraposició a les tarifes de la cacera, et pots permetre de tenir una altra finca amb la finalitat de nodrir-los amb carn fresca i rica en proteïnes. No cal pas pinso.

És possible que algú hagués tingut aquesta mateixa pensada? Quin perfil tindria per comptar amb les complicitats suficients com per censurar les imatges? Proper al Govern, o als Governs? A la Banca? Al joc? Seria un indret propietat dels serveis secrets per teixir complicitats internacionals?

Tot plegat ho veig més versemblant que no pas que gent que viu al territori confongui un lleó amb un cà.

8 comentaris:

Gerard ha dit...

Per les Terres de l'Ebre corre la brama des de fa anys que el senyor monarca de l'estat veí hi té una "casa" al massís del Port, on hi van "veure" i "abatre" la "lleona", per a fer caceres.

Salutacions.

Joan ha dit...

Benvolgut Cesc,

Com tu ja saps, jo soc d'aquestes contrades. Aquest dilluns sense anar més lluny hi vaig fer un volt per la zona a la recerca de camagrocs. Vaig fer porra.

Un conegut d'un amic, molt amic meu va ser un dels testimonis que va alertar als mossos. No parlo de que m'han dit que algú ha dit, no. Aquest amic meu va parlar amb ell del tema directament i m'ha explicat la conversa. Fins i tot m'ha dit el seu nom (que no reproduiré aquí per raons obies).
A part de que el noi està més cremat que la pipa un indi de la conya que li fa la gent, ell jura i perjura que el que va veure era un felí. I a més, també diu que el reste de testimonis sense conceixer entre ells de res, van denunciar tots que havien vist la lleona i amb poc espai de temps. Cap va dir que el que havia vist era un gos. Resulta sumament extrany que no hi hagi imatges de l'animal, ni viu ni mort.

Anònim ha dit...

Cesc, t'anava a dir que desvaries, però després de llegir els comentaris que em precedeixen penso que potser sóc jo que peco d'ingenu.

Cesc. ha dit...

Gerard,
Al borbó això de fotre trets li agrada. Ja de menut va pelar un germà d' un tret, i no fa pas gaire que el van enxampar a Rumania caçant ossos entrompats. A part de la benzina també li agrada la ferum de polvora. És un fet. I té capacitat per censurar imatges, no en tinc cap mena de dubte. Jo sabia que de jovenet anava a caçar cèrvols amb en Franco a Caldes de Boí.

Joan,
Si el mateix fet hagués passat, posem pel cas, a Collserola, ho hi hagués donat cap crèdit. Però als Ports em fa l' afecte que la gent de la mateixa manera que sap distingir un poll, d' una polla o d' una gallina, sap distingir un gat gros d' un cà.
Digues-li a l' amic que amb mi la seva denuncia té crèdit i que si els pagesos de la zona anaven armats al tractor de ben segur que no era per un gos que pots fer fugir d' un cop de roc llençat amb traça.

Una pregunta, l' expressió "fer porra", no la coneixia, vol dir tenir èxit o fracassar?

Joliu,
A mi també em sembla fort, però que passats vuit o deu dies ensenyéssin el cos d' un gos amb 50 perdigonades al clatell no em convenç gens ni mica. Tinc la sensació que ens volen fer beure a galet, si més no, que ens aixequen la camisa.

Gràcies a tots pels comentaris i aportacions.
Salut i independència,
Cesc.

Joan ha dit...

No se l'origen de l'expresió i on s'utilitza. El que jo se es que s'utilitza a les comanques del sur de Catalunya i nord de Pais Valencia i que l'utilitzen sobre tot pescadors i caçadors i significa "tornar a casa amb les mans buides".

M'ha picat la curiositat. Vaig a investigar pel google...

Joan ha dit...

A la primera:

Diccionari històric del Valencià col·loquial (segles XVII, XVIII i XIX) Per Joaquim Martí Mestre

fer porra: "No agafar res el caçador o el pescador durant la caçada o pescada".

Benvolgut Cesc, si be a la definició no parla del boletarie, jo crec que l'expressió també es pot emprar, i més quan hom diu "anar a caçar bolets".

Cesc. ha dit...

M' ha agradat, benvolgut Joan, l' empraré. Fer porra, sí senyor!
Salut!
Cesc.

Cesc. ha dit...

Fent un google he trobat això:

http://www.rebelion.org/noticias/2004/10/6254.pdf

sobre el borbó i la seva fal.lera per la caça.
Veig que una cabra o un boc gros a Jaén el fan pagar a més de 20.000€.
Quan deu valdre un lleó?
Salut!
Cesc.